10 Kasım 2007 Cumartesi

Çöp Diye Atılan Peynir Atık Suyundan Alkol Ürettiler

AA - ANKARA - Devlet Planlama Teşkilatı `nın da desteklediği bir projeyle Türk bilim insanları, peynir atık suyundan alkol üretti. Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Bölümü öğretim üyesi Prof . Dr. Abdurrahman Tanyolaç başkanlığındaki araştırma grubunun peynir atık suyundan etil alkol üretimi için geliştirdiği yöntem pek çok avantaj sağlıyor .
Türkiye `nin yıllık süt tüketiminin 6 milyon ton civarında olduğunu ve bunun yaklaşık yüzde 20`sinin, 24 bin üretici tarafından peynir ve türevlerini elde etmek için kullanıldığını belirten Prof. Dr. Tanyolaç , yaklaşık bir litre proteini alınmış peynir suyunda 45-50 gram civarında laktoz (süt şekeri) bulunduğunu anlatıyor.
Çevre koruyan kazanç kapısı
Laktozun sadece belirli mayalar tarafından kullanılabilmesinden dolayı, söz konusu atık suyun özel bir arıtma gerektirdiğini söyleyen Prof. Dr. Tanyolaç , dünya piyasasında peynir suyu tozunun kilosu 1.5-2 YTL `den satılabildiğini söylüyor. Tanyolaç proteini alınmış peynir suyununsa `para etmediğini ve bu sebeple problem bir atık olduğunu` belirtiyor. Tanyolaç `ın verdiği bilgiye göre AB , yasalar zorunlu kıldığı için ileri atıksu arıtım prosesleri kullanırken, Türkiye `de söz konusu atığın büyük bölümü arıtılmadan akarsu ve denizlere bırakılıyor.
Yapılan işlemi, "Ekibimizle önce proteini alınmış peynir atık suyunu havalı ortamda arıttık, daha sonra havasız ortamda değişik maya türleri kullanarak bu atıktan en hızlı ve en yüksek oranda etil alkol üreten maya türünü belirleyerek bir proses geliştirdik" diye anlatan Prof. Dr. Tanyolaç , 48 saatten daha az sürede bir litre peynir suyundan 20-23 gram, 35 litre peynir atık suyundan bir litre etil alkol üretmeyi başardıklarını belirtiyor.
Bir litre etil alkolün, saflık derecesine göre 3.5-8 YTL `den satıldığını hatırlatan Tanyolaç , Türkiye `nin denize dökülerek kirlilik yaratan peynir atık suyunu işleyerek hem arıtım yapabileceğini hem de ekonomik kazanç sağlayabileceğini söylüyor. Tanyolaç `a göre, "Avustralya gibi Türkiye de etil alkol üretiminin büyük bölümünü atık peynir suyundan yapabilir."

KAYNAK: 2007-11-08 04:54:55 Radikal

Hiç yorum yok: