26 Mayıs 2008 Pazartesi

Kanseri Durduracak Proje Türk İkizlere Ödül Getirdi

17 yaşındaki Hazal ve Mustafa Babadağlı Kanada`daki yarışmada dördüncü oldu. Yurtdışında öğrenim gören ikizlerin çalışmasıyla kanser hücresinin yayılması engelleniyor..

Kanada`da eğitim gören 17 yaşındaki lise öğrencisi ikizler Mustafa ve Hazal Babadağlı , Kanada`da düzenlenen 2008 Sanofi- Aventis Bio Yetenek Yarışması`nda, kanser hücrelerini filtre eden çalışmalarıyla 4. oldular. Yaşları 14 ile 18 arasında değişen öğrencilerin, hazırladıkları araştırma ve projelerle gerçek bioteknoloji dünyası ile tanışmalarını sağlayan ve 15 yıldır devam eden yarışmaya, bu yıl Kanada`nın 14 bölgesinden katılım oldu. Ottowa eyaletindeki Edmonton Old Scona Academic Yüksek Okulu uluslararası bakalorya öğrencisi 17 yaşındaki ikizler, yarışmaya Alberta Üniversitesi Kimya Mühendisliği Fakültesinde profesör olan Hasan Uludağ`ın kılavuzluğunda hazırlandılar. İkizler , yarışmaya, kanserin yayılmasına neden olan MMP enzimlerinin vücuda salınmasına yol açtığı düşünülen genin çalışmasını durdurarak, bu enzimlerin salınmasını, böylelikle de kanserin yayılmasını engelleyen projeleriyle katıldılar.

BÜYÜK BİR ADIM

Babadağlı kardeşler, "Hali hazırdaki kanser hücreleri çok değişik sayıda MMP enzimi salgılıyor. Fakat bunlardan hangisinin kanserin yayılmasına sebebiyet verdiği henüz bilinmiyor. Araştırmalarımıza devam ederek MMP enzimlerinin hangisinin yayılmaya engel olduğunu bulmayı ümit ediyoruz`` şeklinde konuştular. Gençlerin kılavuzu Prof. Dr. Uludağ da "Bu yeni yöntem geliştirildiğinde, kanserin yayılması ve tedavisi mümkün olabilecek`` diye konuştu.

KAYNAK: 2008-05-26 Sabah
Devamını okuyun...>>

Hindistan-Küba Ekonomik İlişkileri Güçleniyor

Yeni Delhi , 26 Mayıs (Prensa Latina) Hindistan Dış ilişkilerden sorumlu devlet bakanı Anand Sharma, hükümetinin Küba ile ekonomik bağları güçlendirme ve ticareti teşvik etmeyi desteklediğini belirtti.
Sharma, karşılıklı ilişkileri güçlendirmek; yatırım, iş ve ticaret alanında çeşitli olanakları araştırmak amacıyla Yeni Delhi`ye yapılan son 50 yılın en büyük iş atılımının başında bulunan Küba dış ticaretten sorumlu bakan yardımcısı Eduardo Escandell`i ağırladı.
Escandell Sharma`yı Küba`yı ziyarete davet etti. Kübalı yetkili daha önce de Tarım Bakanı ve Yenilenebilir Enerji Bakanı ile görüştü. Ayrıca Ticaret Bakanı Kamal Nath ile de görüşecek.
Küba`yı temsil eden delegeler kimya , farmakoloji , ormancılık , şeker, demir-çelik, bankacılık, biyoteknoloji, taşımacılık, enerji ve ticaret gibi çeşitli alanlardan geliyor.

KAYNAK: 2008-05-26 soL
Devamını okuyun...>>