6 Haziran 2010 Pazar

50 GB`lik `pudra` DVD`ler geliyor...



Japon biliminsanları tek katmana 25 gigabayt (GB), çift katmana 50 GB veri depolayabilen Blu-Ray disklerden bin kat fazla veri depolamaya imkan sunan bir optik disk teknolojisi geliştirdi. Pudra üretiminde de kullanılan titanyum oksidin yeni diskleri


Japon biliminsanları tek katmana 25 gigabayt (GB), çift katmana 50 GB veri depolayabilen Blu-Ray disklerden bin kat fazla veri depolamaya imkan sunan bir optik disk teknolojisi geliştirdi. Pudra üretiminde de kullanılan titanyum oksidin yeni disklerin de hammaddesinin oluşturması, disk üretim maliyetlerini önemli ölçüde azaltması bekleniyor.
İngiliz dergisi `Nature Chemistry`nin internet sitesinde yayımlanan çalışmaya göre, titanyum oksidin yeni bir kristal formu olan malzeme, oda sıcaklığında birçok kez metal ve yarı metal arasında dönüşüm gerçekleştirebiliyor. Bu durum veri depolaması için işlevsel bir açma kapama fonksiyonu oluşturuyor.
YENİ NESİL TEKNOLOJİ
Tokyo Üniversitesi`nden Kimya Profesörü Shin-ichi Ohkoshi buldukları bir malzeme sayesinde düşük maliyetli süper diskler yaratılabileceğini belirtti. Kimya profesörü, siyah renkli iletken malzemenin üzerine ışık vurduğunda kahverengine dönüştüğünü ve yarı iletken hale geldiğini kaydetti. Prof. Shin-ichi, malzemenin yeni nesil optik disk teknolojisinin aranan elemanı olacağını kaydetti.
BİN KAT FAZLA VERİ
Kimya profesörünün ekibi malzemeden boyutları 5 nanometre ile 20 nanometre arasında değişen parçacıklar oluşturmayı başardı. Geleceğin optik diskinde üretilen en küçük parçacığın kullanılması halinde diskin kapasitesinin blu-ray bir diskten bin kat daha büyük olacağı tahmin ediliyor. Blu-ray diskler hâlihazırda normal DVD`lere göre beş kat fazla veri depolayabiliyor.
DVD MALİYETİ DÜŞECEK
Shin-ichi Ohkoshi, titanyum oksidin fiyatının birden fazla kez yazılabilen blu-ray disklerin üretiminde kullanılan germanyum, antimon ve tellürün yüzde biri oranında olduğunu belirtti. Ohkoshi, titanyum oksidin ucuz ve güvenli olduğunu, pudradan, beyaz boya yapımına kadar pek çok üründe kullanıldığına dikkat çekti.
Geliştirilen yeni teknolojinin optik disk üretiminde ne zaman kullanılabileceği ise henüz bilinmiyor.


Kaynak: 2010-06-03 Birgün http://www.birgun.net/


Devamını okuyun...>>