29 Kasım 2008 Cumartesi

AKRİLİK ELYAFTA DÜNYA DEVİ AKSA ÜRETİM KAPASİTESİNİ YÜZDE 75'E DÜŞÜRDÜ

Ulusal Kalite Ödülü'nün Bu Yılkı Sahibi Aksa'nın Genel Müdürü Mustafa Yılmaz, Aksa'nın Rekabetçi Piyasaların Bir Gereği Olarak Daha Yeni ve Katma Değeri Yüksek Ürünlere Doğru Bir Dönüşüm Yaptığını Kaydederek "Şu Anda Katma Değerli Ürünler Toplam Üretimin Yüzde 7'sini Oluşturuyor. 2012 Sonunda Katma Değerli Ürünlerin Toplam İçindeki Payını Yüzde 15' E Ulaştıracağız" Dedi.

Akkök Grubu şirketlerinden AKSA, küresel krizin etkisiyle ortaya çıkan talep düşüklüğü nedeniyle Eylül 2008'den bu yana üretim kapasitesini yüzde 25 azaltarak yüzde 75 kapasite ile çalıştığını, küresel kriz ortamında rakip ülkelere göre çok iyi durumda olduğunu açıkladı.
AKSA Genel Müdürü Mustafa Yılmaz 1968 yılında kurulan ve Yalova'daki fabrikasında 5 bin ton ile üretimle başlayan AKSA Akrilik Kimya Sanayi'nin 2007 yılında 300 bin ton yıllık üretim kapasitesini aştığını ve bugün itibariyle de yıllık kapasitenin yılda 308 bin tona ulaştığını söyledi. Akrilikte dünya lideri olan Aksa'nın Türkiye Kalite Derneği(KALDER) tarafından 16. Ulusal Kalite Ödülü'nü alması dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Mustafa Yılmaz "Kurumsal mükemmellik yolculuğumuzda önemli bir aşama olan Ulusal Kalite Ödülüne layık görülmek bizleri çok mutlu etti. Hedeflerimize ulaşmada AKSA çalışanlarının ve tüm paydaşlarımızın her birinin ayrı emeği var. İnanıyoruz ki sektörümüz de bizimle beraber Ulusal Kalite Ödülünü yaşayacak" dedi.


-"KATMA DEĞERLİ ÜRÜNLERE YÖNELDİK"-

AKSA'nın çevreye duyarlı bir şirket olarak geçen 10 yılda her yıl ortalama 20 milyon dolar yatırım yaptığını belirten Mustafa Yılmaz, 700 milyon dolar olan cironun yüzde 4-5'lik kısmının Ar-Ge harcamalarına ayrıldığını beş kıtada ve 50 ülkede ürünlerini dünya pazarlarına sattıklarını söyledi. Yılmaz, AKSA'nın rekabetçi piyasaların bir gereği olarak daha yeni ve katma değeri yüksek ürünlere doğru bir dönüşüm yaptığını kaydederek "Şu anda katma değerli ürünler toplam üretimin yüzde 7'sini oluşturuyor. 2012 sonunda katma değerli ürünlerin toplam içindeki payını yüzde 15' e ulaştıracağız. Dış mekan elyafında yüzde 50 pazar payı ile dünya lideriyiz" diye konuştu.

-"DÜNYADA KAPASİTE ÖNEMLİ ORANDA DÜŞTÜ"-

Toplantıda soruları yanıtlayan AKSA Genel Müdürü Yılmaz, küresel kriz ortamında Avrupa'daki rakip kuruluşların üretim kapasitelerinin önemli oranda azaldığını, önemli bir rakip şirketin üretimi tümüyle durdurduğunu belirterek şu değerlendirmeyi yaptı:

"Japonya ve Çin'de kapasite kullanımı yüzde 2 gibi sembolik değerlere inmiş durumda. Almanya yüzde 50 kapasite ile çalışıyor. Diğer rakip ülke olan İspanya ise bize yakın bir kapasite ile üretim yapıyor. Biz şu anda yüzde 75 kapasite ile çalışıyoruz. Azalan talebe göre üretim esnekliğimiz bulunuyor. Kötü, muhtemel ve iyi olmak üzere üç stratejimiz var. Bu stratejileri gelişmelere bağlı olarak her ay gözden geçiriyoruz."

-"SIFIR MESAİ DÜZENİNE GEÇTİK"-

Üretim kapasitesinin düşmesi nedeniyle işçi çıkarımının söz konusu olup olmadığı yolundaki bir soruya Yılmaz "Şu anda 606 çalışanımız var. İşçi çıkarımı söz konusu değil. Çalışanlarımızla durumu birlikte değerlendirerek verimliliği arttırmaya ve toplam maliyetleri düşürmeye çalışıyoruz. Bizim en önemli sermayemiz insan ve kriz gibi durumlarda yetenekli insan kaynağının önemini daha iyi biliyoruz. Toplam maliyeti düşürme konusunda birkaç değil çok sayıda çözümü birlikte ele alıyoruz. Talep yüzde 50'nin altına düşerse çözüm yaklaşımlarımızı yine kabul edilebilir ölçülerde uygulamaya koyacağız. Şu anda verimliliğimiz eskiye göre daha artmış durumda.Biz ayda 192 bin YTL fazla mesai veren bir şirketiz. Şu anda siparişlerdeki düşme nedeniyle sıfır mesai düzenine geçtik" yanıtını verdi.

-"KONSOLİDASYON DÜNYADA OLACAK"-

Kriz koşullarına rağmen 2008 üretim hedeflerinde bir değişim beklemediklerini ifade eden Mustafa Yılmaz " Biz sipariş üzerine çalışıyoruz. Stok için çalışmıyoruz . Dolayısıyla şu anda siparişlerde yüzde 30 civarında bir düşme var. 2009'da da siparişlere bağlı olarak yüzde 30'luk bir üretim kapasitesinde bir düşme bekliyoruz" diye konuştu.

Sektörde bir konsolidasyon yaşanır mı sorusuna ise Yılmaz " Biz şu anda Aksa olarak bir satın alma düşünmüyoruz. Belki teknoloji ihracı yapabiliriz. Ancak arasında konsolidasyonlar olacaktır. Çin'de çünkü ciddi kapanmalar yaşanıyor. Yılda 2 milyon 700 bin ton olan akrilik elyaf üretimi 1 milyon 800 bin tona geriledi. Bu düşüşü dikkate aldığımızda rakip ülkelerde konsolidasyonların yaşanması kaçınılmaz olacaktır " karşılığını verdi.

-"ÇEVRE BİLGİMİZİ RAKİPLERİMİZLE PAYLAŞIYORUZ"-

AKSA'nın hava, su, toprak ve gürültü konusunda örnek bir çevreci yaklaşım politikası izlediğini ifade eden Mustafa Yılmaz, "Çevre korumaya yönelik uygulamalarımızı rekabet koşullarımı arttırmak için yapmıyoruz. O yüzden çevrecilik üzerine geliştirdiğimiz bilgileri rakiplerimizle paylaşmaktan da kaçınmıyoruz. Çünkü bunu toplumsal bir sorumluluk olarak görüyoruz" dedi.(ANKA)


KAYNAK: www.haberler.com (NÇ/NB/BÜN) (Ankara Haber Ajansı) 27.11.2008

Devamını okuyun...>>