29 Mayıs 2008 Perşembe

Türk Kimyasal Madde Sektörünün Büyük Endişesi

Türk kimyasal madde ihracatçısına Avrupa Birliği`nden mevzuat tehdidi. Birliğin yeni tüzüğü yılda bir tondan fazla ihracat yapan firmalara, Avrupa Birliği Kimyasallar Ajansı`na kaydolma zorunluluğu getiriyor. Bu kaydın neden olduğu en önemli endişeyse, Türk Kimyasal Madde sektörünün gizli formüllerinin, kaydeden yabancı firmaların eline geçmesi.

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen bir basın toplantısı düzenleyerek Türk Kimyasal Madde sektörünün karşı karşıya bulunduğu büyük tehlikeden ve bu tehlikenin önlenmesi için aldıkları önlemlerden bahsetti. Tüzmen Türk Kimya Sektörü`nün yıllık 10.4 milyar dolarlık ihracatı içerisinde, 3 milyar 730 milyon dolarlık pay alan Avrupa Birliği`nin 1 Aralık 2008 tarihinden itibaren kimyasal kaydı zorunlu tuttuğunu aktardı. Yılda bir tondan fazla ihracat yapan kimya firmalarını etkileyecek bu kayıt, Avrupa Kimyasallar Ajansı tarafından yapılacak. Ancak burada bir sorun ortaya çıkıyor. Kayıt konusunda iki alternatif var. Türk firmaları ya Avrupa Birliği`ndeki ithalatçı firma üzerinden ya da Avrupa`da yerleşik tek temsilci niteliğindeki şirketler aracılığıyla kayıt yaptırabilecek? Bu durumun ortaya çıkaracağı çok ciddi bir endişe de mevcut. Kürşad Tüzmen , Türk şirketlerinin gizli formüllerini korumak amacıyla geliştirdikleri kayıt yönteminden de bahsetti. Geriyeyse Avrupa Birliği`ne ihracat yapan Türk firmaları için "Reach" olarak adlandırılan yardım masasına ya da, İstanbul Metal Mamulleri İhracatçıları Birliği`ne başvurmak kalıyor.
Devamını okuyun...>>

Sözleşmeli Personel Alım İlanı

Çevre ve Orman Bakanlığı sözleşmeli personel alım ilanı
Çevre ve Orman Bakanlığı; 4/B`li olarak çalıştırmak üzere çevre, kimya ve inşaat mühendisi ile kimyager, şehir plancısı, biyolog, çözümleyici ve programcı alacaktır. Başvurular en geç 16.06.2008 tarihinde sona erecektir.
KAYNAK: 2008-05-27 www.malatyaguncel.com

Devamını okuyun...>>