7 Ekim 2008 Salı

Mısır Petrolün Yerini Tutabilir mi?

Bu yıl mısır üretiminde beklenen 1-1,5 milyon ton üretim fazlalığının enerjiye dönüştürülebileceği bildirildi.
Tezkim Tarımsal Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Ali Tezcan, bu yıl mısır üretiminde beklenen 1-1,5 milyon ton üretim fazlalığının enerjiye dönüştürülerek ülkenin petrolde dışa bağımlılığının azaltılabileceğini belirtti.
Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi`nde alternatif enerji kaynakları ve üretim teknolojilerine yatırım konusunda yeni ve yenilenebilir enerji kaynağı olan yakıt biyoetanolünü üretmek üzere fabrika kurduklarını kaydeden Tezcan, `Biyoetanol, Türkiye`nin gündemine 2000 yılından sonra yoğun bir şekilde girdi ve ülkemizde ilk üretim 2004`te mısır hammaddesi kullanılarak yapıldı. Şu an toplam 4 fabrika yatırımını tamamlamış durumda. Ancak, bugün Tarkim dışındaki biyoetanol tesisleri atıl durumda. Tarkim, şu anda yüzde 50 kapasite ile çalışıyor. Bizde Konya Çumra`da ve Eskişehir şeker fabrikasında ise üretim yapılamıyor. 10 aydır kullanım zorunluluğu bekliyoruz` dedi.
Türkiye`nin kurulu biyoetanol üretim kapasitesinin yıllık 180 bin metreküp olduğunu, bunun 80 bininin mısır kökenli, diğer 100 bininin de pancar kökenli bitkilerden olduğuna dikkat çeken Tezcan şunları söyledi:
`Hammaddesini mısırdan alan Tarkim tam kapasite ile çalıştığında, bizim firmamız olan Tezkim de üretime geçtiğinde tam kapasite çalışmaları halinde 160-180 bin ton arasında mısır kullanacaklar. Şu anda mısır kullanımı 40-50 bin ton civarında. Öncelikle yerli tarım ürünleri kullanılarak elde edilen biyoetanol tesislerinin atıl olmaktan çıkartılması gerekiyor. Sonrasında da mısırdaki fazlalığın biyoetanolde kullanılması gerekiyor.`
Mısırdaki rekoltenin bu yıl 4.5-5 milyon tona ulaşmasının beklendiğini vurgulayan Tezcan, `Ülkemiz, dünyanın 8. büyük tarım ürünleri üreticisi konumunda olup, bu muazzam gücü mutlaka enerjiye dönüştürmeli. Örneğin mısırı gıda maddesi ürünü olarak değil de sanayi ürünü olarak da düşünmeliyiz. ABD, mısırdan 280 adet sanayi ürünü çıkarıyor. Mısırdaki fazlalığı biz de biyoetanol için kullanabiliriz. Dolayısıyla fiyatının nerelere kadar gideceği kimse tarafından kestirilemeyen petrole bağımlılığın azaltılabilmesi için bu sektörün önünün açılmasına şiddetle ihtiyaç var. Her 100 kilogram mısırın biyoetanol sektöründe kullanılması halinde ekonomiye sağladığı katma değerin 110 YTL olduğunu göz önünde bulundurmak gerekiyor. Ayrıca mısırın biyoetanol sektöründe kullanılması halinde yem sektörüne göre yüzde 82 oranında katma değer artışı sağladığını da vurgulamakta yarar var. Dolayısıyla ülkemizde üretilen ürünlerin en verimli şekilde kullanılması gerekliliğine her platformda işaret ediyoruz` diye konuştu.
Bu arada, bu yıl petrol fiyatlarındaki aşırı yükseliş nedeniyle mısırın başta biyoetanol olmak üzere endüstriyel amaçlar için kullanımının geçen sezona göre 28 milyon ton artacağı açıklandı. Uluslararası Hububat Konseyi(IGC) Temmuz ayı raporunda, 2007-08 sezonunda 785 milyon ton düzeyinde gerçekleştiği belirtilen dünya mısır üretiminin, Temmuz 2008-Haziran 2009 sezonunda 759 milyon ton düzeyinde olacağı öngörülüyor. Dünya mısır tüketiminin ise geçen sezondan 8 milyon ton fazla olarak 782 milyon ton düzeyinde gerçekleşmesi bekleniyor. Tüketimdeki artış, hayvan yemi, gıda ve enerji taleplerindeki yükselmeye bağlanıyor.
Özellikle önümüzdeki sezon mısırın başta biyoetanol olmak üzere endüstriyel amaçlar için kullanımının geçen yıla göre 28 milyon ton artacağı tahmin ediliyor. Geçen yıl yaklaşık 169 milyon ton mısırın endüstriyel amaçlar için kullanıldığı belirtiliyor. Konseyin raporunda, dünya dönem sonu mısır stoklarının geçen yıla göre 23 milyon ton düşük olarak 103 milyon ton düzeyine ineceği vurgulanıyor.
İHA
KAYNAK: 2008-10-07 www.adanamedya.com

Devamını okuyun...>>