13 Temmuz 2008 Pazar

Kimya Konferansı Küba`da


Santiago de Cuba, 26 Temmuz (Prensa Latina) Gelecek yıl Küba`nın Santiago de Cuba kentinde düzenlenecek olan 19. Uluslararası Kimya Konferansı için açıklama yapan toplantı düzenleme komitesi, konferans vesilesiyle, bilimin Küba`nın gelişimi üzerindeki etkisinin daha net bir biçimde anlaşılacağını ifade etti.

Santiago de Cuba , 26 Temmuz (Prensa Latina) Gelecek yıl Küba`nın Santiago de Cuba kentinde düzenlenecek olan 19. Uluslararası Kimya Konferansı için açıklama yapan toplantı düzenleme komitesi, konferans vesilesiyle, bilimin Küba`nın gelişimi üzerindeki etkisinin daha net bir biçimde anlaşılacağını ifade etti.
Doğu Üniversitesi (Universidad de Oriente) Kimya Bölümü bu etkinliği 1964 yılından beri düzenliyor ve her yıl dünyanın çeşitli ülkelerinden bu alanda ciddi katkıları bulunan bilim insanlarının katılımı sağlanıyor.
Son 45 yıl boyunca, bu alanda 300 bin profesyonel yetiştirildi. Bunların arasında 600`ün üzerinde doktor da yer alıyor. Bu kategoride, özellikle temel ve uygulamalı bilimler oldukça yüksek bir orana sahip.
20. yüzyılın son beş yılı boyunca, Küba Bilimler Akademisi tarafından ödüllendirilen araştırma faaliyetlerinin yüzde 30`unu temel bilimsel araştırmalar ve Küba ekonomisinin gelişmesine katkı sağlayan kimya araştırmaları kaplıyor.
Açıklamada, "tüm bu etkenlerin katkısıyla, uluslararası bilim otoritelerine göre, ülkemiz ABD ve Kanada`dan sonra üçüncü büyük güç haline gelmiştir" denildi.
Uluslararası toplantıda ele alınacak başlıklar arasında fiziksel, organik, analitik ve inorganik kimya, endüstriyel biyoteknoloji, kimya mühendisliği ve bu bilim kolunun çevre ile olan ilişkisi yer alıyor.
KAYNAK : 2008-06-27 Prensa Latina

Devamını okuyun...>>

``Kene sprey``lerine ilgi arttı

İlaç ve kimya sanayi alanında faaliyet sürdüren bir firma tarafından üretilen, Sağlık Bakanlığı onaylı ``ante kene sprey``inden son bir ayda 100 bin satışı yapıldığı bildirdi.
İlaç ve kimya şirketinin müdürü Çiğdem Pekiner, kenelerden korunmak için, Sağlık Bakanlığı onaylı ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından öngörülen, içinde etken madde oranı yüzde 0,5 oranında ``permethrin`` içeren kene kovucu sprey kullanılması gerektiğini söyledi.
Kene vakalarının son bir ayda artış gösterdiğini belirten Pekiner, vakaların normalde temmuz ayında yüksek seyretmesi gerekirken mayıs ayından itibaren artmasının ``şaşırtıcı olduğunu`` kaydetti. Vatandaşların ve bazı kurumların keneden korunmak için çeşitli yöntemler belirlediklerini ifade eden Pekiner, kene spreylerinin korunmada etkili olduğunu söyledi.
Kenelerin türlerine göre 800 çeşit ayrı hastalığı taşıyabildiklerini ve bunların başında Kırım-Kongo kanamalı Ateşi`nin (KKKA) geldiğini anlatan Pekiner, riskli yerlerin çalılık, çimlik alanlar, hayvanların bulunduğu yerler, piknik ve kamp alanları olduğunu ifade etti. Özellikle ağaçlık, ormanlık arazilerin yakınlarına ve yoğun çimlenmiş bölgelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Pekiner, risk grubundaki kişilerin giysilerine anti kene sprey uygulamasını önerdi.
``Keneden kaynaklanan ölüm vakaları üzerine son bir ayda 100 bin adet `anti kene sprey` ürünü satışı yapıldı`` diyen Pekiner, önceki dönemlerde bu rakamın aylık 25 binde sınırlı kaldığını kaydetti. Pekiner, Türkiye çapında kendileri dışında Sağlık Bakanlığı onaylı 2 adet firmanın faaliyetini sürdürdüğünü kaydetti.
SPREYİN KULLANILIŞI

Firmada kimyager olarak görev yapan Orkun Cevheroğlu ise keneden koruyucu spreylerin, uygulanacak alana 15-20 santimetre yukarıdan püskürtülmesi gerektiğini belirterek, ``Giysiler giyilmeden önce uygulanır, kuruduktan sonra giyilmesi uygundur`` dedi.
Giysilerde spreyin etkisinin 15 gün boyunca kaldığını ve keneden koruduğunu bildiren Cevheroğlu , ürünün, kokusuz, yağsız olması nedeniyle giysilerde leke bırakmadığını ifade etti.
Spreyin, evdeki perde, halı, kanepe, duvar, pencere gibi keneyi uzak tutmak istenen her bölgede kullanılabileceğini anlatan Cevheroğlu, en önemli noktanın içerikteki etken madde ``permethrin``in yüzde 0,5 oranında kullanılması olduğunu söyledi. Cevheroğlu , ``ABD `de silahlı kuvvetlerde de haşere ile mücadelede bu tür ürünler kullanılmaktadır`` dedi.
Spreyin yeşil alanlarda doğrudan kullanılmasının doğal dengeyi bozucu özelliği ve diğer canlıları da öldürmesi nedeniyle uygun görmediklerini savunan Cevheroğlu, giysilerin üzerinde kullanılmasını önerdiklerini sözlerine ekledi.
Anti kene spreyinin 100 mililitreliği 5 YTL, 500 mililitreliği ise 15 YTL`den satışa sunuluyor. (A.A)
KAYNAK: 2008-06-20 Sabah

Devamını okuyun...>>

Fortune Dergisi Türkiye`nin En Büyük 500 Şirketini Belirledi

Fortune dergisinin araştırmasına göre, Koç Grubu`na bağlı Tüpraş, 22 milyar yeni liralık net satış geliriyle Türkiye`nin en büyük şirketi oldu.
Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ ikinci sıraya yerleşirken, Petrol Ofisi üçüncülük kürsüsüne çıktı.
Bu markaları sırasıyla Türk Telekom, Shell&Turcas , Turkcell, Ford Otosan, Enka, Opet ve Arçelik izledi. İlk 500 şirketin yıllık net kârı 20 milyar YTL . Gelirini en çok artıran sektörler haberleşme, enerji ve otomotiv. Koç Grubu , holdingler bazında açık ara önde yer alıyor. Toplam satışlardan aldığı pay yüzde 17,5. En yakın takipçisi, satışların yüzde 4,7`sini gerçekleştiren Doğan Grubu oldu. Sabancı`nın toplam satışlardan aldığı pay ise yüzde 2,6 düzeyinde.
Fortune 500`ün Türkiye`deki ilk sonuçları, Fortune Türkiye Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Fortune 500 Editörü Kenan Şanlı ve Finar D&B Yönetim Kurulu Başkanı Selim Seval`in katılımıyla düzenlenen toplantıda kamuoyuna açıklandı.

"2007 Sıra" .FİRMA İSMİ .Net Satışlar İlk 10
1 TÜRKİYE PETROL RAFİNERİLERİ A.Ş. 22.527.947.000
2 TÜRKİYE ELEKTRİK DAĞITIM A.Ş. 15.025.948.291
3 PETROL OFİSİ A.Ş. 13.479.745.446
4 TÜRK TELEKOMÜNİKASYON A.Ş. 9.232.134.000
5 SHELL & TURCAS PETROL A.Ş. 8.486.331.741
6 TURKCELL İLETİŞİM HİZMETLERİ A.Ş. 8.186.949.000
7 FORD OTOMOTİV SANAYİ A.Ş. 7.230.630.088
8 ENKA İNŞAAT VE SANAYİ A.Ş. 6.903.183.832
9 OPET PETROLCÜLÜK A.Ş. 6.801.514.352
10 ARÇELİK A.Ş. 6.622.544.000

KAYNAK: 2008-06-30 NetHaber
Devamını okuyun...>>