24 Mayıs 2008 Cumartesi

İslam ve Bilim Bu Müzede!


Fuat Sezgin`in önderliğinde İstanbul`da oluşturulan müzede astronomi, coğrafya, deniz bilimleri, saat teknolojisi, geometri , optik, tıp, kimya , maden, fizik ve mekanik, savaş teknolojisi ve mimarlık dallarındaki eserler veya aletler yer alacak.
İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi , 24 Mayıs 2008 tarihinde Gülhane Parkı Has Ahırlar binasında açılacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı , Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA), TÜBİTAK, Frankfurt Goethe Üniversitesi Arap İslam Bilimleri Tarihi Enstitüsü ve Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanan protokol çerçevesinde kurulan müzenin açılışı 24 Mayıs Cumartesi günü yapılacak.
Müzede, Frankfurt Üniversitesi Arap İslam Bilimleri Enstitüsü tarafından kaynaklardaki tarif ve resimlere, çok küçük bir kısmı da günümüze ulaşan orijinal cihazlara dayanak hazırlanan, Müslümanlar`ın 8. ve 16. yüzyıllar arasında gerçekleştirdikleri alet ve cihazların örnekleri sergilenecek. Kendi türünde dünyada bir ilk olan ``İslam Bilim ve Teknoloji Müzesi ``nde Müslüman bilginlerin kurdukları kimyasal düzenekler ile rasathane, hastane, üniversite gibi kurumsal eserler de görsel olarak yer alıyor.
İlk etapta 140 eserin sergileneceği ve zaman içerisinde bu eserlerin sayısının 800`ü bulacağı belirtilen müze içerisinde ayrıca ``Bilimler Tarihi Kütüphanesi`` de yer alacak. Müze, 3 bina içerisinde 3 bin 550 metrekare alanı kapsayacak.
Fuat Sezgin katkıda bulundu
Rönesansın, İslam kültür çevresinde 8. yüzyıldan 16. yüzyıla kadar devam eden bilimsel çalışma ve başarılara da dayandığını göstermeyi amaçlayan müzenin temellerini bilim tarihi alanında çalışmaları bulunan Prof. Dr. Fuat Sezgin attı. Sezgin, 1982 yılında J. W. Goethe Üniversitesi`ne bağlı olarak kurduğu Arap-İslam Bilimleri Tarihi Enstitüsü`nün çatısı altında, İslam kültür çevresinin bilimler tarihine katkılarını somut olarak göstermek amacıyla 1983 yılında bir müze kurdu. Fuat Sezgin`in çalışmalarının önderliğinde İstanbul`da oluşturulan ``İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi``nde astronomi, coğrafya, deniz bilimleri, saat teknolojisi, geometri, optik, tıp, kimya, maden, fizik ve mekanik, savaş teknolojisi ve mimarlık dallarındaki eserler veya aletler yer alacak.
KAYNAK: 2008-05-23 Milli Gazete

Devamını okuyun...>>

Geleceğin Teknolojisi Türkiye’den

Doktora öğrencisi Bayram Bütün, organik kimya ve nanoteknoloji kullanarak yeni nesil görüntüleme sistemlerinde kullanılabilecek geleceğin teknolojisini üretti. Dünya optoelektronik teknolojisinde yeni bir çığır açması beklenen teknoloji ile görüntüleme teknolojilerinde milyonlarca renk çok daha ucuza ve yüksek kaliteyle elde edilebilir hale geldi.
Bilkent Üniversitesi doktora öğrencisi Bayram Bütün, organik kimya ve nanoteknoloji kullanarak yeni nesil görüntüleme sistemlerinde kullanılabilecek geleceğin teknolojisini üretti. Dünya optoelektronik teknolojisinde yeni bir çığır açması beklenen teknoloji ile yeni nesil DVD, LCD, cep telefonu ekranı, dijital fotoğraf makinesi gibi görüntü cihazlarında ve sağlıkta kullanılan görüntüleme teknolojilerinde milyonlarca renk çok daha ucuza ve yüksek kaliteyle elde edilebilir hale geldi. Bütün’ün çalışması ‘’Nanotechnology’’ dergisinin Nisan 2008 sayısında yayımlandığı da bildirildi.

KAYNAK: 2008-05-24 Yeni Asya
Devamını okuyun...>>


















   
   



























































 







   
     


Devamını okuyun...>>