18 Haziran 2008 Çarşamba

Ürettikleri Malzemeler Marketlerde Satılacak


İzmir'in Kemalpaşa ilçesindeki Mopak Endüstri Meslek Lisesi ve Teknik Lisesi'nin kimya teknolojileri bölümü öğrencilerinin ürettiği temizlik malzemeleri marketlerde satılacak.

İlk etapta sıvı sabun, bulaşık deterjanı, cam silici, oto şampuanı, fayans ve seramik temizleyicileri, mum ve kolonya piyasaya sürülecek. Üretim için gerekli izinlerin alındığı bu ürünlerin yanı sıra Sağlık Bakanlığı'na kireç, yağ ve kir çözücüler, çamaşır suyu, toz temizlik maddesi, yumuşatıcı, tuzruhu, oda parfümü gibi asit içeren ürünler için de müracaat edildi.

Türk Patent Enstitüsü tarafından 'Motem' markasıyla tescillenen ürünler için lisesinin döner sermaye işletmesi de belediyeden işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı aldı. Şimdilik 29 metrekarelik bir yerde faaliyet gösteren Motem'e, kimya teknolojileri bölümündeki 30 öğrenci ve dört öğretmen katkı sağlıyor. Bugüne kadar okul öğrencileri, öğretmen ve memurlarına satılan malzemeler için üretimde katkısı olan öğrenciler de döner sermayeden pay alacak.

Maddi imkânsızlıklar yüzünden imal izni için geç başvuruda bulunduklarını söyleyen lisenin Kimya Teknolojileri Bölümü Şefi Ufuk Akış, "Öğrenciler, yaptıkları temizlik malzemelerini evlerine götürüyordu. Piyasadakiler kadar kaliteli ve onlardan daha ucuz olan bu malzemeleri önce kullanmaya sonra da okulda satmaya başladık." dedi. Hammaddede standartları göz önünde bulundurduklarını ifade eden müdür yardımcısı Hakan Fidan ise Motem markasıyla ileride aranan temizlik malzemeleri üreteceklerini savunarak, zamanla işletmeyi büyüteceklerini vurguladı. Fidan, küçük bir laboratuvarda başlayan tesisin, büyük bir işletme olacağına inandığını kaydetti.

KAYNAK: Zaman Gündem - Mustafa Yüksel, Ömer Oruç, İzmir - 17 Haziran 2008, Salı

Devamını okuyun...>>

10.7 Milyar Dolarlık Kimya Devi Tuzla’da Fabrika Kurdu

Fortune Dergisi’nin Global 500 şirket listesinde, 10.7 milyar dolar ciro büyüklüğüyle 249’uncu sırada yer alan ABD merkezli Huntsman, İstanbul Tuzla Organize Sanayi Bölgesi’nde 10 milyon dolarlık fabrika açtı.Otomotivden enerjiye ve tekstile kadar farklı sektörlere kimyasallar geliştiren Huntsman’ın yetkilileri, "Türk tekstilinin geleceğine yatırım yaptık" dedi.
DÜNYANIN 120’den fazla ülkesinde binlerce müşteriye yapı ve tekstil kimyasalları geliştirerek, üretim ve dağıtımını gerçekleştiren ABD merkezli Huntsman, Tuzla Boya ve Vernik Organize Sanayi Bölgesi’ne yeni üretim tesisi kurdu. Ünlü ekonomi dergisi Fortune’un açıkladığı listede bu yıl Global 500 şirket arasında 10.7 milyar dolar ciroyla 249’uncu sırada yer alan ve 420’nci sıradaki Hexion Chemicals’ı bu eylülde bünyesine katarak 16.5 milyar dolarlık dev haline gelecek Huntsman, dünya devleri Dow Chemical ve DuPont’tan sonra 3’üncü sırada geliyor.Öncelik çevre ve sağlıkTuzla’daki üretim tesisinin açılışında konuşan Huntsman’ın Küresel Tedarik Zinciri ve Operasyonlar Bölüm Başkan Yardımcısı Steen Weien Hansen, "Tuzla’daki yeni üretim tesisimizin açılışı, Türkiye’de gelişmekte olan pazara güvenimizi göstermektedir. Çevre, sağlık ve güvenlik standartlarını daha da güçlendiriyoruz. Sağlanan ilerlemeden dolayı kıvançlıyız" diye konuştu. Huntsman Corporation’a bağlı şirketler 45 yıldır Türkiye pazarına ürün sağlıyordu. Huntsman’ın Dudullu’da küçük ölçekli bir de tesisi vardı. 5 bin dönüm kapalı alana sahip Tuzla OSB’deki yeni fabrikaya geçen Huntsman, kiraladığı binada 10 milyon dolarlık yatırım yaptı. Türkiye’de toplam 70 milyon dolar civarı pazara sahip olan Huntsman, yeni tesisle bunu 100 milyon dolara çıkarmayı hedefliyor. Huntsman Malzemeler ve Ürünler Bölümü Başkanı Paul Hulme, "Üretim ve laboratuvar bölümleri yeni bir tesis içerisinde birleştirildi. Sağlanan sinerji daha da artırılacak. Bu açılış, Huntman şirketinin Türkiye’de daha da güçlü olarak var olmasına yönelik heyecan verici ve stratejik bir adım" diye konuştu.
Türkiye üssümüz olacak.
Huntsman Textile Effects’in Avrupa Ortadoğu ve Afrika Bölgeleri-EMEA Başkan Yardımcısı Michael Effing de, Huntsman’ın Türkiye’deki stratajisine ilişkin, "Tekstil pazarlarına yönelik olarak dünya kalitesinde hizmet sunacağız" dedi. Türkiye’nin hızla büyüdüğünü, Huntsman’ın da formülasyonda Avrupa’ya, üretimde ise Türkiye, Mısır ve Pakistan’a odaklandığını ifade eden Effing, Tuzla’da Türkiye için lokal formüller de gerçekleştireceklerini bildirdi.Terletmeyen ürünleri askerler ve milli takımlar kullanıyorHUNTSMAN Textile Effects’in, Türkiye’nin de içinde olduğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi Başkan Yardımcısı Michael Effing, "Çok büyük bir pazar olarak gördüğümüz Türkiye, bizim için bir sıçrama noktası olacak. Türkiye özellikle ev tekstili ve otomotivde çok gelişti. Bu alanda ürünler geliştiriyoruz. Biz, sporcular ve askerlerin kullandığı, terletmeyen tekstil ürünleri için de kimyasallar geliştiriyoruz. Bu ürünler Euro 2008’de de kullanılıyor" dedi. Türk Silahlı Kuvvetleri de, geçen hafta terletmeyen yeni kamuflajlara geçiş yaptığını açıklamıştı. Boya ve kimyasallar üretiyorHUNTSMAN farklı kimyasal maddelerin küresel üreticisi ve pazarlayıcısı olarak, dünyada en büyük 3 grup arasında yer alıyor. Huntsman şirketleri; kimyasal madde, plastik, otomotiv, havacılık, tekstil ürünleri, ayakkabı, boya ve kaplama ürünleri, inşaat, teknoloji, tarım, sağlık, deterjan, kişisel bakım, mobilya, cihazlar ve ambalajlamayı kapsayan alanlarda üretim yapıyor. İlk olarak, ambalajlama alanına getirdiği yeniliklerle ve daha sonra, petrokimyasallar alanında sağladığı hızlı ve birleşik büyümeyle tanınan Huntsamn, bugün 13 bin çalışanı ile dünyada 120’den fazla ülkede faaliyet gösteriyor.
KAYNAK : Hürriyet Ekonomi - 6/18/2008 2:04:32 AM

Devamını okuyun...>>

Airbus, Uçakları Yosun Biyoyakıtıyla Uçuracak

Avrupalı uçak üreticisi Airbus, uçaklarını bazı yosunlar gibi, yenilemeyen bitkilerden elde edilen ikinci nesil biyoyakıtlarla uçurmak istediğini açıkladı.Grubun üst düzey yetkilisi Philippe Fonta, Tokyo’da düzenlenen havacılık ve çevre konulu konferansta yaptığı açıklamada, “insanların beslenmesi için gerekli bitkilerden elde edilen biyoyakıtların kullanılmasının söz konusu olmadığını” belirterek, uçakları uçurmak için bazı yosunlardan yararlanılabileceğini ifade etti.
Fonta, karbondioksit tüketen bir çeşit yosundan elde edilecek maddenin kullanılabilmesinin düşünüldüğünü, böylece sera gazı etkisinin ve kirli atıkların sınırlandırılabileceğini, ayrıca benzine bağımlılığın ortadan kalkabileceğini söyledi.Uluslararası Havayolu Taşımacıları Birliği’nin verilerine göre, sivil hava taşımacılığı karbondioksit salımının yüzde 2’sinden sorumlu.Merkezi Londra’da bulunan yardım kuruluşu Oxfam, biyoyakıta yönelik talebin artmasının yoksullara zarar verebileceği uyarısında bulunmuştu. Kuruluş, dünyanın farklı bölgelerindeki yoksulların biyoyakıt üreten büyük çiftliklerin baskısıyla topraklarını elden çıkarmak zorunda kalabileceklerini vurgulamıştı.

KAYNAK: ntvmsnbc.com 10.06.2008 - Bilim.org
Devamını okuyun...>>