Türkiye`de boya ve ısı yalıtım sektöründe belgelendirme ve eğitim faaliyetlerine başlayacak olan Betek , hem pazarın büyümesini hem de enerji tasarrufunun sağlanmasını planlıyor.
Türkiye `nin boya ve yalıtım sektöründeki lider firması Betek Boya ve Kimya Sanayi AŞ ., Almanya merkezli bilimsel araştırma, eğitim ve test merkezi Dr. Robert -Murjahn Institut `un (RMI) ilk yurtdışı şubesini Türkiye `de dün faaliyete geçirdi. Sektörde Filli Boya , Capatect Dalmaçyalı gibi markaları bulunan Betek , RMI Türkiye ile boya ve yalıtım sektörüne yönelik belgelendirme, eğitim ve tüketici bilgilendirme programları verecek. Şirket, 3 milyon euro yatırım bütçesine sahip RMI Türkiye ile hem sektörün Avrupa standartlarına paralel ölçüde büyümesini hem de enerji tasarrufu sağlanmasını planlıyor.
İstanbul Sanayi Odası verilerine göre 326 milyon YTL üretimden satışı ile sektör lideri olan, ismini "beton" ve "teknoloji" kelimelerinin ilk hecelerinden alan Betek Boya ve Kimya Sanayi AŞ .`nin Genel Müdürü Tayfun Küçükoğlu , Türkiye `nin gelecek 10 yılda Ortadoğu `nun boya ve yalıtım sektörlerinde cazibe merkezi olacağını söyledi. Bununla birlikte iç piyasada halen kalite standartlarına uygunluk konusunda yeterli belgeleme ve denetim çalışması yapılmadığının altını çizen Küçükoğlu , "Bu da sektörün potansiyel büyümesinin önündeki en büyük engellerden biri. Aynı zamanda enerji kaybına neden oluyor. Akreditasyon işlemleri tamamlanan RMI Türkiye ile bundan böyle sektörde CE gibi pekçok belgenin verilmesi için gerekli testler bizim tarafımızdan yapılacak. Hizmet Betek ile birlikte sektörün tüm diğer oyuncularını da ilgilendiriyor. Bu sayede sektörün kalite standartlarına uygun büyümesi ve bu paralelde sektör oyuncularının da cirosunun artması sağlanacak" dedi. Küçükoğlu , ayrıca gelecekte belgelendirme konusunda Türk Standartları Enstitüsü ile de işbirliği yapabileceklerini belirtti.
Testler Türkiye `ye uygun.
RMI Enstitü ve Avrupa Isı Yalıtım Boya Standartları Başkanı, aynı zamanda RMI Türkiye `nin de ortağı olan Dr. Engin Bağda ise, Türkiye `deki farklı iklim şartlarına hitap eden test kriterleri uygulayacaklarını söyledi. Türkiye `nin doğudan batıya , kuzeyden güneye farklı iklim şartlarına sahip olduğunu söyleyen Bağda, "İstanbul için geçerli bir su-sıcaklık deneyi, - 40°C`yi gören Erzurum için geçerli olamaz. Veya Antalya`da klima ile soğutulan binalara uygulanan bir ısı yalıtım sisteminin dayanıklılığı senenin 300 gününde yağmur alan Rize ile kıyaslanamaz. Bu nedenle RMI Türkiye olarak Türkiye`nin farklı iklim şartlarına göre dayanıklılığı ölçmek için en uygun test kriterlerini uygulayacağız" eddi.
Yalıtım, boyanın büyüklüğünü katlayacakTürkiye`de boya sektörü hakkında bilgiler de veren Küçükoğlu , sektörün 1.2 milyar dolar büyüklüğe sahip olduğunu, yalıtımın ise 250 milyon dolarlık pazar payı bulunduğunu belirtti. Küçükoğlu , "Yalıtım sektörü henüz Türkiye`de birkaç yıllık genç bir sektör. Ancak 10 yıl sonra bu rakamların, yalıtım sektörü lehine değişmesini bekliyoruz" dedi. Sektörün bu yıl yüzde 10 küçüldüğünü, ancak gelecek yıl bu küçülmeyi telafi edeceklerini de belirten Küçükoğlu , "Sektörde binin üzerinde boya üreticisi var. Kayıtdışı ve merdivenaltı üretim çok fazla. İhracatın sektördeki oranının sadece yüzde 8 olması nedeniyle sektör iç talebe bağlı gelişiyor" dedi. Küçükoğlu , iki yıl önce Mısır`da 15 milyon dolar yatırımla kurdukları boya fabrikası ile 10 yılda bölgede lider olmayı hedeflediklerini de söyledi.
KAYNAK: 2007-11-23 02:12:05 Referans
Devamını okuyun...>>
23 Kasım 2007 Cuma
Beton ve Teknoloji Birleşti Boya Piyasası Büyüdü
Etiketler:
Betek,
Boya,
Isı Yalıtımı,
İstanbul Sanayi Odası
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)