16 Haziran 2008 Pazartesi

Avrupa`nın Boya Üretim Üssü Oluyoruz

İhracatının büyük bölümünü Avrupa ülkeleri ve Rusya`ya yapan Türk boya sektörünün, son 10 yılda ihracatını yüzde 200 oranında artırdığı bildirildi. İKMİB Başkanı Akyüz, "Geçmişi 60 yıl öncesine dayanan Türk boya sektörü, hızlı bir gelişim sürecinin ardından Avrupa`nın en büyük 6. üreticisi konumuna yükseldi" dedi.
İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkanı Murat Akyüz, ülke ekonomisine 2 milyar dolarlık katma değer kazandıran Türk boya sektörünün, dünya çapındaki rakipleri arasında iddialı bir konumda bulunduğunu söyledi.
Dünyada, boya sektöründe yaklaşık 71,7 milyar dolarlık bir pazarın söz konusu olduğunu ifade eden Akyüz, Türkiye`nin dünya pazarlarından aldığı payın ise yüzde 1,5-2 dolaylarında olduğunu vurguladı.
Akyüz, yıllık 850 bin tonluk üretim kapasitesine sahip olan Türk boya sektörünün, yaklaşık 100 bin kişiye doğrudan istihdam olanağı sağladığına dikkat çekerek şunları kaydetti:
``Geçmişi 60 yıl öncesine dayanan Türk boya sektörü, hızlı bir gelişim sürecinin ardından Avrupa`nın en büyük 6. üreticisi konumuna yükseldi. Türkiye önümüzdeki yıllarda, AB`nin en büyük 4. boya üreticisi hem de Avrupa bölgesinin boya üretim merkezi olmayı hedefliyor.
Türk boya sanayi, son yıllarda yüksek katma değerli ürünlerin üretimine geçerek, teknolojik yapısını yeniledi ve Ar-Ge`de güç kazandı. Sektör firmalarındaki yabancı iştirakinin artması, sektörün çağdaş üretim, teknoloji ve pazar gücünü artırırken, aynı zamanda Türkiye`yi AB ülkeleri bazında çekici bir üretim ve yatırım alanı haline getiriyor.``
2010 YILI İHRACAT HEDEFİ 600 MİLYON DOLAR
Türk boya sektörünün, ihracatının büyük bölümünü Avrupa ülkeleri ve Rusya`ya yaptığını belirten Akyüz, sektörün son 10 yılda ihracatını yüzde 200 oranında artırma başarısı gösterdiğini ifade etti.
Akyüz, Türk boya sektörünün, 2003`de 135,02, 2004`de 177,76, 2005`de 234,69, 2006`da 287,2 milyon dolar ihracat yaparken, 2007 yılında ihracatını 365,8 milyon dolara çıkardığını dile getirerek, boya sektörünün 2010 yılı ihracat hedefinin de 600 milyon dolar olduğunu bildirdi.
EN BÜYÜK SORUN KAYIT DIŞILIK
Boya sektörünün en önemli sorunlarının başında, pek çok sektörün ortak sorunu olan kayıt dışılığın geldiğini anlatan Akyüz sözlerini şöyle tamamladı:
``Boya Sanayicileri Derneği verilerine göre, sektörde 400 kayıtlı boya firması varken, kayıt dışı faaliyet gösteren firma sayısı bini buluyor. Kimya sektörü genelinde yaşanan, hammaddede dışa bağımlı yapı, boya sektörünün de önemli bir sorunu olmayı sürdürüyor. Boya sektörü, 2007 yılında yaklaşık 1,3 milyar dolarlık hammadde ve ara malı ithal etti. Uluslararası fiyat artışlarına karşı duyarlı olan sektör, uluslararası maliyet baskısı ile karşı karşıya kalıyor.`` www.ekonews.com
KAYNAK: 2008-06-16 www.ekonews.com

Hiç yorum yok: