15 Kasım 2007 Perşembe

Radarda Görünmeyen Malzeme Ürettiler

Ortadoğu Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü öğretim üyesi Prof . Dr. Levent Toppare başkanlığındaki, araştırma görevlileri Simge Tarkuç ve Funda Özyurt `tan oluşan çalışma grubu, "görünmezlik teknolojisi"nde büyük bir başarıya imza attı.
Ekip, yerli kaynakları kullanarak, radarda görünmezlik teknolojisinde kullanılabilecek yeni radar soğurucu kaplamalar geliştirdi. Yeni malzemeler, gemi, uçak, helikopter, denizaltı gibi askeri araçların radarda görünürlüğünü binde 1`e kadar düşürüyor.

YÜK GETİRMİYOR
Alev almayan, suya, tuza, yosuna, sürtünmeye ve darbeye dayanıklı malzemeler en fazla 2 milimetre kalınlıkta oldukları için uygulandıkları platformlara fazla yük getirmiyor. Prof. Toppare, “görünmezlik teknolojisi” nde büyük bir yenilik olan çalışmayla ilgili şu bilgiyi verdi: "Bu kaplamaların en önemli özelliği uygulandığı cismin radar kesit alanını binde 1`e kadar düşürmesidir. Bu, 100 metrekarelik bir cismin 0.1 metrekare olarak algılanması demek olup radar tarafından fark edilmesini neredeyse imkansız kılmaktadır. Ayrıca üretim için gerekli tüm girdiler ülke içinden sağlanabilmekte olup yurtdışına bağımlılık gerektirmemektedir."
KAYNAK: 2007-11-14 02:35:12 Bugün

Hiç yorum yok: